مبانی و اصول تغییر اسم در شناسنامه در ایران چیست؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

مبانی و اصول تغییر اسم در شناسنامه در ایران چیست؟

 

از اولین و ابتدائی‌ترین وظایفی که والدین نسبت به فرزندان بر عهده دارند؛ انتخاب یک نام زیبا، مناسب و با معنی برای فرزندان است. اگر شخص بنابر هر دلیل و استدلالی بعد از رسیدن به سن قانونی، از اسم انتخابی والدین خوشش نیاید، می‌تواند در صورتی که قاضی دادگاه راضی باشد آن را تغییر دهد.

جهت تغییر اسم در شناسنامه، شخص مطابق ماده ۲۰ قانون ثبت باید به اداره ثبت احوال مراجعه کند و برای تغییر نام درخواست دهد. در صورتی که به هر دلیلی موفق به عوض کردن اسم کوچک خود نشد، می‌تواند به دادگاه مراجعه کند. در دادگاه با طرح دعاوی حقوقی علیه اداره ثبت احوال و موفق شدن در این پرونده، اداره مربوطه را وادار به تغییر اسم کوچک در شناسنامه کند.

اصول تغییر اسم شناسنامه

جدا از درخواست تغییر نام خیلی از افراد بنا بر هردلیلی اقدام به تعویض شناسنامه خود میکنند. که ما در ادامه قصد خواهیم داشت روش انجام یکی از این کار ها را به صورت کامل توضیح دهیم.

شخص اگر از اسم انتخابی خانواده راضی نباشد، می‌تواند برای تغییر آن اقداماتی را انجام دهد. البته این کار نیز باید بر طبق اصول و شرایطی صورت گیرد. جهت تغییر اسم شناسنامه، ماده ۲۰ کامل به این موضوع پرداخته و به یک سری از مسائل کامل و جامع توجه نموده است. آن چه که در این ماده قانونی آمده است، شامل موارد زیر خواهد بود:

– انتخاب اسم جدید، موجب هتک حرمت و حیثیت مقدسات اسلامی نباشد.

– در مورد اسم و تشخیص نام ممنوعه؛ شورای عالی ثبت احوال حق تصمیم‌گیری دارد. در ادامه شورا، نمونه‌هایی از این اسم‌های ممنوعه را در اختیار اداره ثبت قرار می‌دهد تا افراد انتخاب کنند.

– نام‌های انتخابی اقلیت‌های مذهبی، بر طبق زبان و فرهنگ دینی‌شان خواهد بود.

– استفاده از واژه «سید» زمانی در هنگام تغییر اسم در شناسنامه، امکان‌پذیر خواهد بود که دلایل شرعی برای انجام این عمل و تغییر، به اثبات برسد.

مبنای تغییر اسم شناسنامه

شخصی که تصمیم به تغییر اسم و نام کوچک خود در شناسنامه دارد، تمامی شرایطی را که در بخش قبل بیان نموده‌ایم را دارا است. بر طبق آن چه که در مبانی تغییر اسم در شناسنامه آمده است؛ شخص خواهان تغییر اسم باید از ویژگی‌هایی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، برخوردار باشد. ویژگی افرادی که قصد تغییر اسم کوچک در شناسنامه خود را دارند عبارت است از:

1)  افراد بالای سن قانونی (18 سال تمام)

2) اشخاص کم‌تر از سن ۱۸ سالگی، نامه دادگاه مبنی بر سن رشد را دارا باشند.

3) پدر یا جد پدری با در دست داشتن شناسنامه خود و فرزند زیر ۱۸ سال، برای تغییر اسم کوچک به اداره ثبت مراجعه کند.

4) افرادی که اصطلاحا صغیر و یا مهجور هستند، سرپرست قانونی آن‌ها اقدام به تغییر اسم کند.

حال که شخص، تمامی اصول و مبانی لازم جهت تغییر اسم را دارا است؛ با در اختیار داشتن اصل شناسنامه خود و همچنین دو برگ کپی از این شناسنامه، به اداره ثبت احوال مراجعه می‌کند. در ادامه فرم درخواست تغییر نام در شناسنامه را از مسئول مربوطه دریافت کرده و باید آن را پر کند. پس از تکمیل فرم لازم، او باید یک فیش واریزی به مبلغ ۵۰۰۰۰ ریال در نزد شعب بانک ملی، به نام سازمان ثبت احوال کشور را پرداخت نموده و به مسئول مربوطه تحویل دهد.

وکیل تغییر اسم شناسنامه در ایران

استفاده از وکیل در زمان تغییر اسم در شناسنامه، کمک بسیار بزرگی به افراد خواهد بود. زیرا از یک طرف شخص به دادگاه و اداره ثبت مراجعه نکرده و در نتیجه زمان خود را صرف کار‌های دیگر می‌کند. از سوی دیگر با توجه به شرایط تغییر نام و دردسر‌های انجام این کار، فرد هیچ کدام را متوجه نمی‌شود؛ زیرا تمامی کار‌ها بر عهده وکیل خواهد بود.

وقتی نامه درخواست تغییر اسم را به سامانه ابلاغ الکترونیک ارسال نمودید؛ فرد متقاضی تغییر اسم شناسنامه با در اختیار داشتن وکیل، فقط باید اسم انتخابی خود را مشخص کند. بقیه کار‌های مربوط به تغییر اسم را وکیل پیگیری خواهد کرد. وکیل هم راه‌های قانونی را به درستی می‌شناسد و هم این در انتخاب اسم به شما کمک خواهد کرد؛ زیرا برخی اسم‌ها را در زمان تغییر نام، نمی‌توان انتخاب کرد.

شرایط تغییر نام خانوادگی به چه صورت است؟

مطابق قوانین کشور تمامی اشخاص بایستی از نام خانوادگی برخوردار باشند. علاوه بر تغییر اسم در شناسنامه، با مراجعه به ثبت احوال می‌توانید در نام خانوادگی خود نیز تغییراتی ایجاد کنید که تنها با شرایط زیر امکان‌پذیر می‌شود:

1) شخص سن بالا‌تر از ۱۸ سال داشته باشد.

2) اشخاص با سن پایین‌تر از ۱۸ سال، از حکم رشد برخوردار باشند.

3) در صورت تغییر نام خانوادگی پدر، بایستی پدر یا جد چدری با شناسنامه خود برای افراد کم‌تر از ۱۸ سال حضور پیدا کنند.

4) حضور قیم یا وصی که کودکان را تحت سرپرستی خود گرفته است و مدارک احراز شده را ارائه دهد.

امتیاز بدهید

لینک کوتاه مقاله : https://5ia.ir/HkO
کوتاه کننده لینک
کد QR :
اشتراک گذاری

شاید این مطالب را هم دوست داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *