ادامه آموزش فصل چهارم : حالت ها و حرکت ها
حرکت ها
تُندا (Tempo)
سرعت هر قطعه ی موسیقی اعمّ از تُند یا کُند را تُندا یا تمپوی آن قطعه گویند .
همان طور که موجوداتِ متحرّک ، متناسب با امکانات حرکتی خود ، روندی خاص دارند ، هر یک از قطعات موسیقی نیز متناسب با روند حرکتی ، با تُندی معینی اجرا میشوند ؛ به عنوان مثال : تُندی منوئه (Minuet) با تُندی یک نوع رقص محلی فرانسوی مطابقت دارد . به همین علت در بالای بعضی از قطعات مربوط به آن ، Tempo Di Minuetto نوشته می شود تا نوازنده ، آن را برابر با تُندیِ منوئه اجرا نماید .
در زمان های قدیم ، موسیقی دان ها سرعت قطعات را با نبض اندازه می گرفتند ولی چون برای اندازه گیری سرعت های مختلف وسیله ای برای اندازه گیری نبود در سال 1816 در زمان بتهوون وسیله ای به نام مِترُنُم (Metronome) به وسیله ی مِلتسِل (Johanns Nepomuk Maelzel) اختراع شد که به طور دقیق ، تُنداهای مختلف را تعیین می کرد .
مِترُنُم ، دستگاه مکانیکی است که کوک می شود یا با برق کار می کند ؛ این وسیه می تواند ضربه هایی با قوّت و شدّت برابر ، و سرعت ( تمپوی ) یک نواخت حاصل کند . بر صفحه ی جلوی دستگاه ، عقربه ای و روی عقربه ، لنگری تعبیه شده که درطول عقربه می لغزد ؛ وزنه هر چه پایین تر باشد حرکت عقربه تُندتر می گردد . روی صفحه ی مِترُنُم و پشت عقربه ، درجه ها با اعدادی حکّ شده ، که نشانه ی ضربه ها در دقیقه می باشند ، در واقع این اعداد ، مخرج کسری است ، که صورت آن ، همیشه عدد یک نسبت به دقیقه است . به عنوان مثال : اگر عدد 60 را روی مِترُنُم در نظر بگیرید و تیغه ی آن را روی عدد 60 قرار دهید طول زمانی هر یک از ضربات مِترُنُم 60/1 دقیقه یعنی یک ثانیه طول می کشد و در نتیجه برای عدد 120 هر ضربه ی مِترُنُم 0.5 ثانیه طول می کشد .
سوالات
لینک کوتاه مقاله : https://5ia.ir/TOP
کوتاه کننده لینک
کد QR :
آخرین دیدگاهها